Магическа ли е местността около село Борово и “Кръстова гора”

В следващите редове ще прочетете откъс от научниизследвания на двама журналисти от Южна Корея за радиоактивността на местността около село Борово и “Кръстова гора”.

Откъсите са взети от книгата на Игнат Бедров “История на манастира Кръстова гора”,

“Журналистите от Южна Корея и изследването на земното магнитно поле и радиоактвиността на района на Кръстова гора”.

За какво става въпрос?

През 2004та година двама журналисти от Южна Корея попадат на книгата на Игнат Бедров. Заедно с преводачката им, на име Ким Со, откриват Игнат, за да го разпитат повече за местността и чудесата, които са се случили там. Посещението на журналистите се случва на 14.09.2004 (“Кръстовден”) и с камера заснемат цялото тържество, включително нощната и сутрешна литургия. Заедно със заснемането на събититето успяват да се насладят и на деня на празника.

За да се убедят в лечебните свойства на местността, корейците започват да търсят научни обяснения. Така, те се свързват с геолог, за да се проведе изследване на магнетизма и радиоактивността на територията, което се извършва от доц. д-р Ради Радичев от Минно-геоложки университет “Св. Иван Рилски” през късната есен на 2004-та година.

Резултатите са цитирани в книгата на Игнат Бедров.

Какво показва изследването и какви са най-важните заключения от него:

  1. “Измерване на земното магнитно поле в района на “Кръстова гора” – Централни Родопи. Анализ на получените резултати и изводи за вляинието на интензитета на магнитното поле върху хората

Хората, обитаващи нашата планета живеят на различни географски ширини, за които тоталният интензитет T (Тесла) се мени от 35 000 до 61 000 nT (наноТесла) (гамма). В този диапазон магнитното поле е нормално. Магнитната измерена стойност на T (Тесла) на разклона на гр. Лъки е Т=45682 nT., а максималната измерена стойност на T в най-високата точка на връх “Кръстов” е Т=47707 nT., където скалите обгръщащи местността представляват риолити и джеспелити (променени скали), характеризиращи се с високи магнитни свойства поради набогатяване с железни окиси. “

Какво значи това за хората по-точно? Това значи, най-вече, че стойностите попадат в рамките на нормалните за магнитните стойности, които в тези райони са по-високи, отколкото в районите на градовете и се смята, че влияят балгоприятно на човека.

За магнитната терапия знаем, че спада към методите за алтернативна медицина. Няма достатъчно изследвания, за да може днешната медицина да признае тези терапии като изцелителни, но все още се прилагат като опит за лечение на различни видове болки в тялото и акомпанират традиционната медицина в опитите за лечение на видове заболявания. Основната идея, която стои зад този алтернативен метод на лечение е, че магнитните вълни целят да подобрят кръвообръщението на тъканите в органите и да повлияят на електро-магнитният баланс на тялото на човек.

Какви са резултатите за радиоактивността в района на село Борово

2. “Естествена радиоактивност в района на “Кръстова гора”

“Естествената радиоактивност в София е 17mR/h (милирема/час), и сумарната естествена фонова радиоактивност в “Кръстова гора”, където тя достига 30mR/h, което повишение се дължи на факта, че района е изграден от риолити и метамарофни скали, които съдържат повече кисели минерали – кварц. Смята се, че когато естествената фонова радиоактивност е леко завишена, какъвто е случаят в “Кръстова гора”, това е благоприятно за здравето и дълголетието на хората.”

Предоставихме ви цитирани резултатите от изследванията на доц. д-р Ради Радичев от Минно-геоложки университет “Св. Иван Рилски” през 2004 година, които са цитирани в книгата на Игнат Бедров “История на манастира Кръстова гора”. Така, журналистите не успяват да намерят отговор на трудните въпроси, които поставят пред себе си, тъй като изследванията показват нормални стойности на земното магнитно поле и радиацията около местността, така че, водеща остава вярата и красотата на мястото.

Районът около Лъкипривлича много туристи всяка година, които се наслаждават на природните забележителности на България. Ако не друго, то с ръка на сърцето може да признаем местността като една от най-красивите в България, където всеки преживява магията й през собствената призма и разбиране за красота и магия.

Издателство на книгата на Игнат Бедров, “История на манастира Кръстова гора”: Импресарско-издателска къща “РОД”, 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *