Кражбата през 1994 г.

В книгата на Игнат Бедров ” Историята на манастира Кръстова Гора” се разказва и за времето, в което кръстът на “Кръстов” бил откраднат. Какво се случило? Ще прочетете по-долу в статията.

Разказът за случката е изцяло на Лазар Димов взет от книгата на Игнат Бедров.

“Това се случило 1994г. след денят и празникът Кърстовден. Хилядо богомолци и сумати друг народ си били заминали след деня на Кръстовден. Останали били само обслужващият персонал и пазачите, които заспали неминуемо след дългия ден. Когато Лазар излизал от кухнята, готов да си ляга, чул женски глас идещ откъм хълма на върха “Кръстов”. Лазар Димов надникнал и видял, че същата жена размахвала метлата си волно и крещяла силно, че кръстът го нямало.

На другят ден дошли следователи от Асеновград въоражени с куче-следовател…но без ефект. Не могли да открият и следа. Кръстът бил срязан почти до основи.

И така, минало се време, месеци, а делото било сторено и нямало връщане назад. Това бил същят кръст, който бил поставен с помощта на полковник Пенчев и брат Йорданчо. Минало се 6 месеца и хората позабравили за случилото се.

Отец Аранински се смята, че споменал на една вечерна литургия, че баба Ванга му казала, че кръстът бил на парчета, но че ще се намери. Как той знаел, че кръстът бил взет от трима братя е все още непонятно и е една от версиите за кражбата. Отец Аранински споменава, незнайно на кого, че бил откраднат от трима братя, едининят, от които починал и затова решили, че ще го върнат.

Така една слъчева, Родопска сутрин, овчар пасял овцете си, когато вижда нещо бляскаво в далечината. Уви, това бил самият кръст на 2 парчета. Споили го и отново го върнали на върха “Кръстов”. Ето защо, когато посетите Кръстова гора може да забележите, че самият кръст е спояван… но вече няма да се чудите защо!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *